socker i te och jag ser ingen logistik
Varsågod! ännu ett inlägg i ilskans tecken, men när det läcker ut att företag som Lipton och Twinings tillsätter socker i sina tepåsar så får man faktiskt lov att bli arg.
Enligt ett test som Norska TV2 har gjort så finns det 10-20 procent tillsatt socker i tepåsarna hos storföretag som Lipton och Twinings, på varken Liptons eller Twinings tepaket nämns socker i innehållsförteckningen.
Detta är enligt mig förjävligt. Inte själva grejen att det är socker i, för det finns det i så mycket annat så det förvånar mig inte, men att man som konsument faktiskt inte har möjlighet att välja om man vill ha socker i sitt te eller inte. Att man går helt ovetande från affären, med just dethär te´t i handen även om man är en nörd som går runt och läser på innehållsförteckningar så kan man inte ens genom det undgå att välja fel varor.
och jag tänker på alla stackars människor (inklusive mig) som kämpar mot sockret varje dag, jag tycker ju att det är så himla gott, jag tycker synd om alla - "det ger mig en klapp på axeln" och "jag mår bra för stunden-människor.", Ibland kanske man dämpar det framåt kvällen med en kopp grönt te, och jag lärde mig i idag, varför det där teét dämpade så himla bra för stunden ..gaah.
Jag är inte rädd för socker, jag är rädd för mängden socker som vi människor får i oss helt ovetande.
Vi vet att det är socker i bullen på fikabordet, vi vet att lördagsgodiset innehåller socker. men det är inte lika självklart för oss att förstå att även vardagsprodukter som te, ketchup, torkad frukt, färdiggjorda måltider i frysdisken, mm innehåller osynligt socker.
Det som händer i kroppen när vi äter socker och andra ”snabba kolhydrater” (vitt bröd, pasta, bakelser osv.), är att det ä de som i magen omvandlas till kroppens eget bränsle glukos. Detta bränsle går mycket snabbt ut i blodet och ger oss ett högt blodsockernivå. För att sänka blodsockret kompenserar kroppen med ett insulinpåslag, som har till uppgift att återställa balansen. När insulin frigörs , det är då våra fettceller öppnar sig och vi börjar lagra fett. När insulin frigörs så går blodsocker kurvan ner lika snabbt som den gick upp och vi känner oss snabbt sugna på något ätbart igen. Det blir med andra ord en ond spiral med en blodsockerkurva som åker bergochdalbana. Det leder ofta till sötsug och småätande eftersom att blodsockret aldrig får vila på en jämn nivå. Dagens levnadsstandard och tillgängligheten till sötsaker gör oss människor mer eller mindre beroende, och då behöver vi absolut inte ha in detta vita lilla giftet i vårt te också...
Tidigare har vi alltid behövt spara och lägga på oss energin för att överleva. Det är också därför som kroppen lagrar fett, för att spara energi till sämre tider. Problemet är att för oss i Sverige kommer det antagligen aldrig bli några dåliga tider, inte än på några år iallfall och det är vi väl i och för sig glada över, men det kräver att vi hittar ett hållbart förhållningssätt till denna nya, överflödiga tillgång till föda.
Då kan man fråga sig varför leverantörer och företag väljer att puttsa i massa socker i sina varor?
Jo, svaret är ganska enkelt, VI GILLAR DET. VI ÄLSKAR DET. En substans som kallas dopamin bildas i hjärnan, en otroligt skön substans som klappar oss på axeln, får oss att må bra och vi känner oss glada för stunden. Vi triggas av substansen och vill fotsätta äta det där sockret, ta en till, ta en till , och en till.. det är också därför vi har svårt för att sluta när vi väl börjat. (vissa känner igen sig mer än andra i detta beteende och det beror på att vi har olika svårt för att sopa undan detta begäret) Sockret får oss helt enkelt att på kemisk väg göra att vi känner välbehag och tillfredställelse.
Inte konstigt att jag tyckte så mycket om det där green tea lemon från twinings, det står just nu faktiskt i mitt köksskåp och ser äckligt ut. Jag funderar på när jag ska dricka det, eller om jag rent utav ska slänga ut det. Jag dricker te för att jag vill ha te, inte för att jag vill ha socker.
Får köra på lösvikt i fortsättningen, och lita på att det är säkrare. ingen som vet men jag hoppas det granskas snart.
tack för avskrivningen, hoppas ni fick en inblick i hur leverantörer och företag försöker lura oss..
