Granola/Müsli.
Jag vet inte hur många gånger jag fäktas upp och ner längst hyllerna i affären för att leta efter den perfekta müslin, alldeles för många gånger antar jag. Efter många om o men ha jag kommit på att den finns inte att köpa. Den perfekta müslin går bara tillverka själv hemma i din egna ugn. För antingen är dem små oskyldiga flingpaketen proppade med socker/andra onödiga tillsatser eller så innehåller dem för mycket "gryn" och för lite nötter(enligt mig), eller så är det russin i, om det inte är det ena så är det det andra. Så är man kräsen får man helt enkelt göra sin egna, då är fördelen att man själv väljer precis vad som ska vara i den, man väljer själv hur mycket nötter man vill ha av ena sorten och hur lite man vill ha av den andra.
Pöörfekt!
Pöörfekt!
Förra veckan utgick jag från Åsa Söderbergs recept men gjorde en liten egen tuch med det jag tyckte om.

Granola/ Müsli.
1 ugnsplåt
1dl valnötter
1dl hasselnötter
1dl mandlar
1dl paranötter
1dl solroskärnor
1dl pumpakärnor
1dl kokosflingor
1dl gojibär (tranbär,russin,torkade blåbär you name it, välj det du tycker är gott)
1dl linfrön/chiafrön
2msk honung
2msk kokosolja
kanel, kardemumma, vanligpulver (eller vad som helst för smaksättning)
1.Sätt ugnen på 175c.
2.Hacka nötter, bär, frön och kokos ( eller mixa grovt) beror på hur stora bitar du vill ha,
3.Lägg nötmixen på pakplåtspapper.
4.Ringla över den smälta kokosoljan och honungen
5.Strö över den smaksättning du vill ha.
6.Rosta i ugnen ca 10-15 min tills den är perfekt gyllenbrun.
7. låt svala och häll over i en burk med lock.
Om du väljer att ha torkad frukt i och inte vill grädda dem i ugnen går det bra att lägga i den torkade frukten efter müslin har varit inne i ugen.
Perfekt att ha i filen, till mellanmålet i kesoneller kvargen, som snacks efter träning, eller som topping på fruktsallad och smoothi!
Vad man kan tänka på är att nötter är väldigt enegirikt dvs. kaloririkt, så har man som mål att gå ner i vikt så kanske man inte bör äta denna müslin morgon middag kväll, men för dem som värdesätter bra mat med mycket antioxidanter, bra fetter och andra nyttiga näringsämnen så är det bara börja hacka nötter och in i ugnen.
Funkar som tillbehör till både frukost och mellanmål!
/ olivia