Fiskelycka, soppa eller gryta, du väljer
Basrecept av Åsa Söderberg men med lite finjusteringar av mig.
5kg lax fraktades ända in till min frys i veckan vilket betyder matlagning för olivia :)
Jag beslutade mig för att göra ett riktigt storkok på soppa, en soppa som man antingen kan servera som just: soppa, eller som man faktiskt kan koka lite hårdare och använda som fiskgryta till lite couscous eller blomkålsris, du väljer, en matlagning =många alternativ.
Goda ingredienser, bra råvaror, noll gluten och noll laktos. Det gillar vi.

Du behöver ':
4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
1 röd paprika
1 gul paprika
3 morötter
1 palsternacka
1/2 fänkål(valfritt)
1 burk krossade tomater
ca 8 dl vatten
1dl vitt vin ( valfritt)
1tsk ekologisk buljong
1 tsk chilikrydda / eller hackad röd chilifrukt
1pkt saffran (valfritt)
600 g lax
200 g räkor ( jag använde frysta tinade handskalade)
Färska eller frysta örter ex, persilja ,basilika dill
1. Hacka lök, vitlök, paprika . fräs i en kastrull med en klick smör eller kokosolja.
2. Skala och skär morötterna, palsternackan, fänkål och purjolök.
Häll i detta i kastrullen och tillsätt vatten.
3. tillsätt kryddor , buljong och krossade tomater.
låt allt puttra i ca 20 min
låt allt puttra i ca 20 min
4. Skär laxen i små grytbitar. och lägg i laxen under dem sista 5 minuterna.
5. Smaka an med salt och chili.
6. Tillsätt räkorna när soppan är klar och toppa med färska örter . servera gärna med lite hemmagjord aioli eller vitlöksdressing.
Tips ! Gör ett storkok och frys in, vill du ha ännu matigare soppa kan du tärna i lite kokt potatis, blomkål och broccoli, även vit fisk och musslor går bra.