Fetaost & Rödbetspaj

Hämtade hem en hel påse med rödbetor minst sagt ekologiska, och närodlade, direktlevererade från svärmors grönsaksland .
Jag gillar att använda mycket rödbetor i maten , ialla dess former . på grillen under sommarmånaderna , i ugnen under vintertid med en god kall sås och lax till . Igår blev en god paj :)
Ett lite bättre och smidigare pajskal :
1,5 dl grahamsmjöl
1,5 dl dinkelmjöl
0,5 tsk salt
0,75 dl olivolja alt raps ( jag använde raps, svensk / ekologisk)
0,5 dl vatten
Blanda grahamsmjöl, dinkelmjöl och salt i en bunke .
Rör ner oljan och tillsätt till sist vattnet .
Tryck ut den i en pajform ca 25cm i diameter.
Förgrädda skalet i mitten av ugnen i 175c ca 15 min .
Fyllning :
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk timjan
2 msk olja
ca 7 rödbetor beroende på storlek (500g)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
valnötter (valfritt)
Äggstanning :
3 ägg
1/2 dl crème fresh
2 dl mjölk
1 pkt fetaost
Ugnen : 200 grader
Koka rödbetorna mjuka ca 30 min .
Under tiden låter du strimlad lök , timjan och hackad vitlök gotta sig i lite olja i en stekpanna, fräs den mjuk utan att den tar färg. Salta och peppra .
Förbered äggstanningen.
Vispa upp äggen och tillsätt cream freshen, smula ner fetaosten (gärna lite grövre bitar)
Tillsätt mjölk salt och peppar .
Häll av vattnet från rödbetorna och låt dem kallna lite , dra bort skalet .
Täck botten i pajskalet med den frästa lökblandningen . Häll över äggstanningen och fördela ut rödbetsskivorna ovanpå och toppa med lite valnötshalvor och timjan .
Grädda i mitten av ugnen 200 grader i ca 35 min .
* såg att det hade blivit fel på hälsobrödsreceptet, det står 2 dl havregrynsgröt . det ska vara 2 dl havregryn såklart , ipaden tyckte nått annat :) har ändrat det nu iallafall i inlägget för er som är sugna på att testa på det .