Fetaost & Rödbetspaj

Olivias matbord / Permalink / 0
 
 
Hämtade hem en hel påse med  rödbetor minst sagt ekologiska, och närodlade, direktlevererade från svärmors grönsaksland .
Jag gillar att använda mycket rödbetor i maten , ialla dess former . på grillen under sommarmånaderna , i ugnen under vintertid med en god kall sås och lax till . Igår blev en god paj :) 
 
Ett  lite bättre och smidigare pajskal :
1,5 dl grahamsmjöl
1,5 dl dinkelmjöl
0,5 tsk salt
0,75 dl olivolja alt raps ( jag använde raps, svensk / ekologisk) 
0,5 dl vatten 
 
Blanda grahamsmjöl, dinkelmjöl och salt i en bunke .
Rör ner oljan och tillsätt till sist vattnet .
Tryck ut den i en pajform ca 25cm i diameter. 
 
Förgrädda skalet i mitten av ugnen i 175c ca 15 min .
 
Fyllning :
1 gul lök
3 vitlöksklyftor 
1 msk timjan 
2 msk olja 
ca 7 rödbetor beroende på storlek (500g)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar 
valnötter (valfritt) 
 
 
Äggstanning :
3 ägg 
1/2 dl crème fresh 
2 dl mjölk 
1 pkt fetaost
 
 
Ugnen : 200 grader
Koka rödbetorna mjuka ca 30 min . 
Under tiden låter du strimlad lök , timjan och hackad vitlök gotta sig i lite olja i en stekpanna, fräs den mjuk utan att den tar färg. Salta och peppra .
 
Förbered äggstanningen. 
Vispa upp äggen och tillsätt cream freshen, smula ner fetaosten (gärna lite grövre bitar) 
Tillsätt mjölk salt och peppar . 
 
Häll  av vattnet från rödbetorna och låt dem kallna lite , dra bort skalet . 
Täck botten i pajskalet med den frästa lökblandningen . Häll över äggstanningen och fördela ut rödbetsskivorna ovanpå och toppa med lite valnötshalvor och timjan . 
 
Grädda i mitten av ugnen 200 grader i ca 35 min .
 
 
 
 
 
* såg att det hade blivit fel på hälsobrödsreceptet, det står 2 dl havregrynsgröt . det ska vara 2 dl havregryn såklart , ipaden tyckte nått annat :) har ändrat det nu iallafall i inlägget för er som är sugna på att testa på det . 
 

Liknande inlägg

Till top